Kinderen

Hoogsensitieve kinderen

Een hoogsensitief kind wordt gemakshalve ook HSK genoemd. Het is in de eerste plaats uiteraard een kind. Toch moeten we rekening houden met de vaak andere noden, behoeften of gedragingen dan die van de meeste andere kinderen.

Algemeen wordt er van kinderen verwacht vlot mee te spelen, sociaal en extravert te zijn, enzovoort. Voor een hoogsensitief kind kan dat echter lastig zijn: hij/zij heeft meer behoefte aan alleen zijn, rust, prikkelarme omgevingen … Doordat een hoogsensitief kind de andere kinderen overweldigend kan vinden, bestaat er het risico op afzondering van de groep, vanuit zichzelf. Daarnaast kunnen andere kinderen hen 'raar' vinden wat dan weer kan leiden tot uitsluiting en/of pesten.

Wanneer een kind niet goed leert omgaan met zijn hoogsensitiviteit kunnen gedrags-, sociale en leerproblemen ontstaan.

Kenmerken

Ieder kind is uniek, maar er zijn verschillende kenmerken waaraan je een HSK kan herkennen. Lang niet iedereen voldoet aan alle opgesomde kenmerken, maar als een kind verschillende van onderstaande zaken vertoont, is de kans groot dat hij of zij hoogsensitief is. Hier zijn er een aantal van de meest opvallende, meer details vind je op deze pagina.

  • Ze zijn snel ontroerd.
  • Ze dromen en fantaseren veel.
  • Ze zijn zorgzaam en zeer (zelf)bewust.
  • Ze hebben een sterk ontwikkeld inlevingsvermogen.
  • Ze hebben een zeer groot rechtvaardigheidsgevoel.
  • Ze merken veel meer details en nuances op (en voorzien gevolgen).
  • Ze houden van stilte en rust (ook al geven ze soms die indruk niet).
  • Ze raken gemakkelijk overprikkeld en geagiteerd.
  • Ze werken graag in hun eigen tempo en volgens hun eigen systeem.
  • Ze voelen zichzelf vaak 'anders', minderwaardig en vlug beschuldigd.
  • Ze voelen stemmingen en emoties van anderen sterk aan (en nemen ze vaak over).
Jongetje in gestreepte trui komt blij aangelopen

School en leren

Aangezien hoogsensitieve kinderen wat 'anders' zijn dan de meeste van hun klasgenootjes, moet er ook in de schoolcontext rekening gehouden worden met hun specifieke behoeften. Een belangrijk onderdeel daarvan is de communicatie met de leerkracht.

Daarnaast is het ook van belang om de kenmerken van een kind te (h)erkennen: is het een beelddenker? Is het misschien hoogbegaafd? Vertoont het gedragingen waarvan je niet goed weet of ze door hoogsensitiviteit of iets anders komen, zoals ADHD of ASS?

Ten slotte is het ook cruciaal om alert te zijn op tekenen van pesten of gepest worden. Kinderen die wat anders zijn, worden immers gemakkelijker gekozen als doelwit. Het is belangrijk je bewust te zijn van de risico’s op pesten wanneer je te maken hebt met een hoogsensitief kind.

Bij vermoedens van hoogsensitiviteit is het interessant hier met de leerkracht, de zorgjuf en/of het CLB over te spreken. 

Knutselend kind

Een veilige thuissituatie

In deze context hebben we het niet zozeer over fysieke veiligheid, maar wel over veiligheid in de zin van geborgenheid, begrepen worden, ruimte krijgen voor de eigen gevoelens en eigen mening, gehoord worden… Dat is voor alle kinderen belangrijk, maar voor hoogsensitieve kinderen des te meer, omdat hun zelfvertrouwen en veerkrachtige ontwikkeling daarvan afhangen. Met andere woorden, dit bepaalt hoe ze als volwassene in het leven zullen staan.

Lees onze informatie voor ouders en tips voor thuis over hoe je een veilige thuissitatie kan creëren.

Moeder en dochter in fort van lakens met lampjes

Kinderkampen

HSP Vlaanderen organiseert elk jaar de Kinderkampen “Groeikracht, ruimte voor jezelf” in de zomer, voor twee leeftijdscategorieën: 8 tot 12 jaar en 13 tot 16 jaar. Op deze kampen leren de kinderen omgaan met hun hoogsensitiviteit, assertiviteit, veerkracht en nog veel meer, maar vooral ontdekken ze dat ze niet alleen staan met dit persoonlijkheidskenmerk.

Meer info Kinderkampen

Alle deelnemers achter elkaar op dikke boomstam

Boek Mijn kind is hoogsensitief

Mijn kind is hoogsensitief, wegwijzer voor ouders, leerkrachten en hulpverleners. Door Ilse Van den Daele en Linda T’Kindt.

Het boek is verschenen in de succesvolle en zeer gewaardeerde opvoedingsreeks van Lannoo.

"Ilse Van den Daele en Linda T'Kindt hebben een fantastische klus geklaard. Ze geven op wetenschappelijk verantwoorde wijze inzicht in het verschijnsel hoogsensitiviteit en tegelijkertijd weten zij de praktijk centraal te stellen"

- Prof. dr. Anna M.T. Bosman, Radboud Universiteit (Nijmegen)

Bestellen

Meer lezen?

mijn kind is hoogsensitief

Meer weten over hoogsensitiviteit bij kinderen