Volwassenen

Volwassenen en HSP

Je hebt net ontdekt dat je hoogsensitief bent (bekijk zeker HSP, en nu?), je hebt vermoedens (doe hier de zelftest) of je weet het al langer. In elk geval is het belangrijk om te (blijven) werken aan een goed evenwicht tussen je draaglast en je draagkracht. Het leven houdt immers veel verantwoordelijkheden in, is vaak druk en bevat veel aspecten. Zo moet je je eigen gezondheid combineren met partner en kinderen, met vrienden en familie, met een job, met een hobby… Voor iedereen, maar in sterkere mate voor HSP’s, is het dus van groot belang om een werkbare en aangename balans te vinden en te bewaken. Het is immers al aangetoond dat de diepgaandere verwerking van informatie en prikkels en het gevoeliger zenuwstelsel van HSP’s een groter risico op stressgerelateerde aandoeningen met zich mee brengen.

#Hoogsensitieve volwassenen_verantwoordelijkheden.jpg|alt-title:Veel verantwoordelijkheden#

Hoogsensitiviteit op de werkvloer

Een van de aspecten van het leven is je werk. Als HSP ben je gevoeliger voor bijvoorbeeldomgevingsgeluiden en stress, wat bepaalde risico’s met zich meebrengt. Aan de andere kant heb je ook een streepje voor dankzij je creativiteit, grote empathie, verbanden leggen, enzovoort. Leren omgaan met je hoogsensitiviteit, specifiek in de context van de werkvloer, is van groot belang om je goed te blijven voelen in je vel.

Wat zijn de risico’s voor HSP’s op de werkvloer? En wat zijn hun troeven voor de organisatie of het bedrijf? Hoe leer je omgaan met je hoogsensitiviteit op de werkvloer, en hoe communiceer je erover? 
 

Dame op kantoor houdt boek Hoogsensitiviteit @work omhoog

Mentale en fysieke gezondheid

Hoe je het ook draait of keert, in onze huidige hectische samenleving is hoogsensitiviteit een belangrijke risicofactor voor een zekere psychische kwetsbaarheid en stressgerelateerde aandoeningen, die ook fysiek – ernstige - gevolgen kunnen hebben. Door de diepgaandere verwerking van prikkels en informatie die typisch is voor HSP’s, zullen zij sneller en meer stress ervaren dan niet-hoogsensitieve personen. Daarom hebben ze ook behoefte aan meer rust en pauzemomenten om alle prikkels verwerkt te krijgen en hun systeem te laten ontspannen.

Onder het motto ‘beter voorkomen dan genezen’ bieden wij een heleboel tips aan om gezond te blijven, zowel fysiek als mentaal, zodat je stressgerelateerde aandoeningen kan vermijden. Typische mentale gezondheidsproblemen bij HSP’s zijn onder andere een laag zelfbeeld, schuldgevoelens en overprikkeling. Op vlak van fysieke gezondheid hebben velen het dan weer moeilijk om te luisteren naar hun lichaam, om gezond te blijven eten, voldoende te bewegen en voldoende te ontspannen.
Aan je gezondheid werken is voor iedere mens van groot belang, maar voor HSP’s des te meer. Daarom geeft HSP Vlaanderen je graag advies.

HSP en gezondheid

Hoogsensitiviteit en relaties

Relaties, het is niet meteen een van de makkelijkste onderwerpen, of je het nu hebt over hoogsensitieve of over niet-hoogsensitieve partners. In eerste instantie valt het niet op dat mensen hoogsensitief zijn. Vaak weten hoogsensitieve mensen zelf niet dat ze HSP zijn, en de meeste niet-HSP’s kennen het concept hoogsensitiviteit wellicht niet eens, of leggen hiermee de verkeerde verbanden. 

Wat moet je als niet-HSP weten over je hoogsensitieve partner? Wat kan je voor hem/ haar doen? Wat moet je als HSP weten over relaties met een niet-HSP? En waar kunnen jullie samen aan werken?

HSP en relaties

Wat kan je doen?

Je bent hoogsensitief en voelt behoefte om daar iets mee te doen, maar je weet niet waar te beginnen? Bekijk zeker het aanbod van HSP Vlaanderen: wij organiseren verschillende activiteiten, zoals lezingencursussen en de HSP-Praatkaffees … en meer. Daarnaast brengen wij ook tweemaandelijks ons kwalitatief welzijnsmagazine De Cocon uit. En ten slotte bieden wij ook een ruim aanbod aan boeken aan.

Wat kan je doen - volwassenen

HSP in een gedigitaliseerde wereld

Hoe ga je om met de digitale wereld en sociale media als hoogsensitief persoon (HSP)? Wat kan je doen aan de overprikkeling die die met zich meebrengen? Waarom is sociale media ongezond maar tegelijk zo verslavend? Wat kan je doen om jezelf te beschermen tegen de overdaad?  

Hier vind je tips om om te gaan met de overdaad aan prikkels die dagelijks op ons afkomt via de digitale wereld en sociale media. HSP’s zijn immers meer dan anderen gevoelig voor overprikkeling, voor hen is het dus nog van groter belang om zichzelf te beschermen door hiermee op een gezonde manier te leren omgaan.

HSP in gedigitaliseerde wereld

Wanneer hulp zoeken?

Je hebt ontdekt dat je hoogsensitief bent, en je wilt je persoonlijke zoektocht starten. Dat hoef je natuurlijk niet alleen te doen, HSP Vlaanderen helpt je graag, met deze 3 P’s die je op weg kunnen zetten:

Psycho-educatie
Praat erover met familie en/of vrienden
Professionele hulpverlener zoeken

Wanneer is het nodig om hulp te zoeken als je HSP bent? Praten met familie of vrienden die ervoor open staan is belangrijk, maar soms niet voldoende. In begeleiding gaan bij een professioneel hulpverlener die gespecialiseerd is in hoogsensitiviteit is zeker een goed idee, wanneer je steeds opnieuw het gevoel hebt tegen een muur te lopen of steeds op dezelfde problemen botst. Daarnaast kan je jezelf ook informeren door bijvoorbeeld boeken te lezen, lezingen bij te wonen, cursussen te volgen enzovoort (Psycho-educatie). Dit alles draagt bij aan je persoonlijk ontwikkelingsproces.

En wat te doen bij een moment van (persoonlijke) crisis? Wacht niet tot een moment van crisis om contact te leggen en een vertrouwensband op te bouwen met een professionele hulpverlener.

Wanneer hulp zoeken - volwassenen

Meer weten