Boeken over kinderen

Klik hier voor onze boeken voor kinderen

Mijn kind is hooggevoelig

Wegwijzer voor ouders, leerkrachten en hulpverleners

Door Ilse Van den Daele, Linda T'Kindt

15 tot 20 procent van alle kinderen is hoogsensitief. Zij hebben een specifieke aanpak nodig. Hooggevoeligheid (ook wel hoogsensitiviteit of HSP - highly sensitive person - genoemd) komt heel vaak voor, maar er is relatief weinig over geweten. Wat is hoogsensitiviteit precies? Hoe herken je het? En hoe ga je ermee om? Dit boek gaat uit van een positieve benadering en legt de nadruk op het ontplooien van de talenten van het kind. De auteurs tonen aan hoe je het zelfvertrouwen van een hoogsensitief kind kunt stimuleren, zodat het beter leert omgaan met prikkels van buitenaf. Een onmisbare basisgids voor ouders, leerkrachten en hulpverleners.

ISBN 9789020997255 | Uitgeverij Lannoo | Prijs € 21.00

Het Hoog Sensitieve Kind

Een Hoog Sensitief Kind (HSK) is bedachtzamer en gevoeliger, en raakt gemakkelijker overmand door heftige emoties dan het gemiddelde kind, daardoor krijgt het vaak het label angstig, geremd en zenuwachtig te zijn. Om te voorkomen dat een HSK nog langer als 'probleemkind' wordt bestempeld, heeft Aron deze gids geschreven.

Door Elaine Aron

ISBN 9789063053833 | Uitgeverij Archipel | Prijs € 19.00

Hoog-intuïtieve kinderen

Over kinderen met een sterke intuïtie en empathie

Door Catherine Crawford

Psychologe Catherine Crawford, gespecialiseerd in de begeleiding van hoog intuïtieve kinderen, biedt ouders, leraren en therapeuten praktische steun bij het begeleiden en opvoeden van kinderen met bijzondere gaven.

ISBN 9789063055233 | Uitgeverij Archipel | Prijs € 20.00

Ontsnappen aan de druk

***Enkel nog te verkrijgen in uw bibliotheek***

Door Kristien De Winter

Ontsnappen aan de druk is een unieke gids voor volwassenen en kinderen, om op een boeiende en creatieve wijze samen tot rust te komen. Ontsnappen aan de druk geeft heel concrete informatie over alle rustgevende technieken, biedt inzicht in de werking van onze hersenen en ons onderbewustzijn, en is een praktische inleiding op de kennis van onze energetische anatomie.

ISBN 9789002232657 | Uitgeverij Standaard | Niet meer verkrijgbaar

De sterke gevoelige jongen

Door Tedd Zeff

De auteur beschrijft hoe je als ouder of docent deze jongens kunt helpen een gezond gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen, zodat ze zelfbewuster worden en zich beter op hun gemak voelen op school en met vrienden . Ook geeft dit boek aanknopingspunten voor hoogsensitieve mannen om inzicht te krijgen in moeilijke situaties uit hun jeugd of in hun huidige volwassen leven.

ISBN 9789069639567 | Uitgeverij Altamira-Becht | Prijs € 18.00

Het drama van het begaafde kind

Door Alice Miller

In Het drama van het begaafde kind laat Alice Miller zien dat veel psychologisch leed van de begaafde mensen verklaard kan worden door gebeurtenissen uit hun jeugd. Begaafde kinderen kunnen door de wensen en eisen van omgeving in de knel raken doordat ze zich te veel aanpassen aan hun omgeving en zo hun 'ware zelf' verdringen.

ISBN 9789049101657 | Uitgeverij Spectrum | Prijs € 22.00

De taal van het huilen

Door Aletha Solter

Met haar boek De taal van het huilen maakt Aletha Solter ons duidelijk hoe we erachter kunnen komen wat baby's en jonge kinderen bedoelen als ze huilen. Dit revolutionaire boek biedt de mogelijkheid om tot een betere en diepere relatie met kinderen te komen. Solter heeft geschreven voor ouders, verzorgers, onderwijzers en werkers in de gezondheidszorg.

ISBN 9789060207864 | Uitgeverij De Toorts | Prijs € 17.00

Slaapzacht - Slaapgids voor baby en kind

***Enkel nog te verkrijgen in uw bibliotheek***

Door Bruno Ariens

Slaapzacht maakt van je kind in korte tijd weer een goede slaper. Deze praktische gids biedt een synthese van de verschillende behandelingsstrategieën bij baby's, kinderen en jongeren met slaapproblemen.

ISBN 9789034193605 | Uitgeverij Standaard | Niet meer verkrijgbaar

De opvoedkalender

52 x inspiratie om het huis gezellig te houden

Door Eva Bronsveld

'Gebruik humor', 'Gun je kind zijn gemopper'. Deze vrolijke kalender geeft je week voor week inspiratie om met een kleine twist het leven met kinderen nóg leuker te maken. Ervaar zelf hoe kleine aanpassingen een wereld van verschil maken. Iedere week een tip, met op de achterkant een kleine uitleg. Deze kalender heeft geen jaartal, dus je kunt 'm eindeloos gebruiken. Zet 'm in de keuken, op de tafel, naast je bed of waar je maar wilt, en sla week voor week, jaar in, jaar uit, tip voor tip om.

ISBN 9789079961474 | Uitgeverij Snor | Prijs € 16.00

Ik kan dat niet! zegt mijn kind

Omgaan met faalangst bij kinderen

Door Marc Litière

'Ik kan dat niet!' 'Ik durf dat niet!' 'Ik wil dat niet!' Het zijn woorden die alle kinderen wel eens in de mond nemen. Vaak hebben dergelijke uitspraken een signaalfunctie. Ze kunnen erop wijzen dat je kind faalangst heeft, of andere problemen op school. Je kunt maar beter niet antwoorden met ontwijkende dooddoeners als 'Die angst groeit er wel uit', of: 'Ik was vroeger ook zo'. In dit veelgebruikte boek laat Marc Litière zien hoe je beter kunt kijken en luisteren naar je kind en zo de oorzaak van zijn of haar gedrag kunt achterhalen. Hij geeft vele concrete adviezen om met faalangst om te gaan én om faalangst te vermijden. Deze herwerkte versie van dit klassieke boek biedt heel wat concrete adviezen voor ouders, leerkrachten en hulpverleners die op een creatieve manier willen werken aan het zelfvertrouwen bij kinderen. Het boek is een houvast, een hulp en een wegwijzer voor wie in elk kind het wonder wil zien.

ISBN 9789020973877 | Uitgeverij Lannoo | Prijs € 21.00

Zeg nee tegen pesten

Praktische tips voor leerkrachten, hulpverleners, begeleiders en ouders

Door Prinsen Herberd

Dit praktische boek biedt leerkrachten en begeleiders in en buiten het onderwijs handvatten over hoe pesten kan worden gesignaleerd en aangepakt, en - nog veel belangrijker - hoe het kan worden voorkomen. Het beschrijft kernachtig de theorie, en biedt een ruime selectie van oefeningen om veiligheid, zelfvertrouwen en sociale vaardigheden te vergroten. De lezer kan direct zelf aan de slag met de oefeningen. Ervaringsverhalen van pubers die gepest zijn en welke gevolgen dit voor hen heeft gehad maken de urgentie van dit boek extra duidelijk. Ruim 20% van de pubers wordt regelmatig gepest. Een actieve en alerte houding van scholen, (sport)verenigingen, instellingen en ouders helpt pesten voorkomen. Samen spelen zij een sleutelrol om een sfeer van openheid en veiligheid te creëren. Daarnaast is het van belang dat het zelfvertrouwen van jongeren wordt vergroot zodat ze beter voor zichzelf kunnen opkomen. Dit boek voorziet de lezer van praktische tips om dit te realiseren. Zeg nee tegen pesten! is een onmisbaar boek voor leerkrachten, hulpverleners, begeleiders en ouders die kinderen en jongeren begeleiden.

ISBN 9789401404297 | Uitgeverij Lannoo | Prijs € 30.00

Naar de kindertherapeut

Door Vliegen Nicole, Van Lier Lieve, Borgions Mark

Het is niet eenvoudig om kinderen te vertellen wat een psychotherapie voor hen kan betekenen. Als ouder of zorgfiguur aarzel je soms om eraan te beginnen. Je wil je kind iets vertellen over de moeilijkheden die er zijn, maar je wil ook voorzichtig zijn met wat je precies zegt. Als kindertherapeut heb je al ervaren dat je soms teveel en soms ook te weinig uitlegt, of niet de goede woorden vindt om een kind op weg te helpen. Een goede start van een therapeutisch proces is belangrijk voor het verdere verloop ervan. Ouders en hulpverleners zoeken hiervoor naar passende woorden. Dit boek wil daarbij een hulpmiddel zijn door woorden en beelden aan te reiken. Voor de hulpverlener wordt dit boek aangevuld met een ‘draw-and-tell’ techniek om het te kunnen gebruiken op maat van elk kind.

ISBN 9789033495342 | Uitgeverij Acco | Prijs € 25.50

Hoogbegaafd

Als je kind (g)een einstein is

Door Tessa Kieboom

Over hoogbegaafdheid doen veel misverstanden de ronde. Hoogbegaafde kinderen zouden op school een luilekkerleven leiden, en hun ouders mogen zichzelf gelukkig prijzen met een 'succesgarantie' in huis! Hoogbegaafdheid is géén luxeprobleem!

ISBN 9789020969825 | Uitgeverij Lannoo | Prijs € 21.00

Hooggevoelige kinderen in het onderwijs - informatiebrochure

Speciale editie De Cocon

Klasse voor Ouders” en “Klasse voor Leerkrachten” besteedden in 2006 extra veel aandacht aan het thema “Hooggevoelige Kinderen”. "Wat is “een hooggevoelig kind”?, “hoe ga je ermee om als leerkracht/opvoeder?”, “hoe herken je een hooggevoelig kind?”, …, je vindt het allemaal terug in deze informatie-brochure!

Uitgave HSP Vlaanderen | Prijs € 6.95

De Cocon

De Cocon is ons 2-maandelijks kwalitatief magazine, boordevol informatie en weetjes; met herkenbare verhalen, getuigenissen en relevante thema's. Je vindt er nieuwe boeken, sites, contactmogelijkheden met mensen uit jouw regio, onze agenda en zoveel meer. Zo kan je ook op de voet volgen welke acties HSP Vlaanderen onderneemt.

Uitgave HSP Vlaanderen | Prijs € 2.90