Ontstaan van de Gespreksplek

Tijdens de jongerentweedaagse en de kinderkampen stelden we vast dat de nood aan ontmoeting met leeftijdsgenoten heel hoog was. We ontvingen smeekbedes in onze mailbox,  van de jongeren die uit de kinderkampen waren gegroeid, om toch meer activiteiten te organiseren, zodat de groep elkaar vaker terug kon zien. In 2012 werden dan ook de eerste bijeenkomsten georganiseerd voor deze jongeren om tegemoet te komen aan hun prangende vraag. Zij kozen zelf de naam : HSP-Gespreksplek.

Uiteraard wil de vzw hiermee ook verdere Groeikracht bevorderen :

Tijdens de kinderkampen en jongerentweedaagse moedigen wij de jongeren aan om initiatief en verantwoordelijkheid op te nemen. Door positieve ervaringen op te doen, wordt het zelfbeeld krachtiger en versterkt het zelfvertrouwen van deze jongeren. Een gespreksplek tijdens de vakanties is een uitgelezen kans om de jongere met het openbaar vervoer te leren reizen, de meesten komen sowieso van ver. Hun drang om elkaar terug te ontmoeten is een extra stimulans om ook deze stap te wagen.  Ouder, moedig uw kind hier vooral in aan!

Na de gespreksplek krijgen ze de kans om op eigen houtje een ontspannende activiteit te organiseren. Doordat zij in groep functioneren, leren ze van elkaar, dragen ze zorg voor elkaar en stellen ze vast dat ook leeftijdsgenoten nieuwe uitdagingen aangaan. Ook dit is een leerproces.

Een mailtje  van de jongeren waardoor wij overgingen tot gespreksplek :
...En ik zou wel miljoenen mails kunnen sturen, als dat onze hechte groep kan redden, maar eigenlijk geloof ik, dat je mijn boodschap wel begrepen zult hebben als ik simpelweg zeg:
Mijn familie bij HSP-Vlaanderen betekend alles voor mijen ik voel me machteloos omdat afspreken niet goed lukt...Wil jij onze redder in nood zijn, en ons helpen iets te organiseren?
Ik hoop echt dat je ons helpt! voor mij maakt het eigenlijk niet uit wat er georganiseerd word, zolang het maar iets is wat ons weer bij elkaar kan brengen...

Hoe verloopt de HSP-Gespreksplek ?

Het aantal deelnemers wordt beperkt tot 12 personen, enerzijds om de groepssfeer te kunnen behouden, anderzijds om het themadebat in goede banen te kunnen leiden.
2 ervaringsdeskundigen begeleiden de jongeren ter plaatse. Zij maken een keuze uit de thema's die de jongeren naar voren schuiven en begeleiden het debat.

Inschrijven voor een volgende HSP-Gespreksplek kan je op onze agenda.
Voorlopig gaat dit enkel door te Gent.

Het programma ziet er als volgt uit :

11u 00 - 11u15 : Aankomst , voorstelling, bijbabbelen en keuze van een groepsthema

12u 00 - 13 u 00 : Gezamenlijke lunch, al dan niet van thuis meegebracht.

13 u 00 - 14 u 45 : Themadebat , met een thema gekozen door de jongeren.
                                  Al naargelang de noden van de aanwezige deelnemers splitsen we op in twee groepjes.

14 u 45 - 15 u 00 : Evaluatie en onderlinge groepsafspraken, afgestemd op de namiddagactiviteit.

De jongeren zijn vrij op eigen initiatief aansluitend nog iets te ondernemen met de groep zoals een film, zwemmen, namiddagje op de ligweide van de Blaarmeersen... Zo leren zij verantwoordelijkheid opnemen en hebben zij de gelegenheid om hun fijne groepsgevoel verder te zetten. (HSP Vlaanderen is vanaf 15 uur niet meer verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen/zaken.)

 

Denk je dat dit ook iets voor jou kan zijn, of twijfel je of jouw zoon/dochter hierbij zou kunnen aansluiten ? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn steeds bereid om uw zorgen ter harte te nemen.