Wij zijn fier u voor te stellen:
Onze peter Pol Goossen

Peter Pol stelt zichzelf voor in zijn eerste column voor “De Cocon”, uit de editie van oktober 2010.

Pol heeft een sterke mening over vele zaken, hij is maatschappijkritisch, recht voor de raap en durft daarvoor ook uit te komen. Hij heeft zijn eigen weg, zijn eigen tempo gevonden in het leven en leeft naar eigen normen en waarden. Chapeau! Wat een voorbeeld. Natuurlijk was en is het niet altijd even makkelijk in onze maatschappij, daar weten we allemaal van mee te spreken.

En Pol heeft een vriend, een vriend die niet van zijn zijde wijkt en die waar mogelijk steeds aanwezig is! Wap is zijn trouwe viervoeter, waar jullie vast nog veel over zullen horen.

Maak kennis met Pol Goossen!

Pol aan het woord

Mezelf even voorstellen… Is dat nog nodig? Tuurlijk !! Enfin, dat dénk ik toch. Ik kan me best inbeelden dat heel wat lezers van dit blad nooit naar ‘THUIS’ (één) kijken op televisie. Ze lezen een boek, spelen met de kinderen of kijken misschien wel naar ‘FAMILIE’ (vtm).

In ‘THUIS’ vertolk ik al vijftien jaar de rol van ene Frank Bomans. Een beetje een LSP’er, die vent. Met momenten grof, brutaal, schept overal problemen die nooit ‘zijn’ schuld zijn, puberaal sexistisch, niet vies van wat drank tevéél, vindt het onverklaarbaar dat niet àlle vrouwen op hem vallen en begrijpt vooral niet waarom ze dat niet doen. Kortom een vent van dertien in een dozijn.

Daarom speel ik die Frank Bomans zo graag. Ik zet zulke lieden, waarvan je er aan elke toog in elk café in Vlaanderen wel eentje vindt, graag te kakken. Dat én af en toe wat schrijven is ‘mijn’ verweer tegen deze boze wereld. Ikzelf, Pol dus, ben een beetje het tegenovergestelde van die Frank Bomans. Mensen die mij beter kennen zullen dat zeker beamen.

Ik ben een HSP. Ja, ik ook…Ja HSP tot en met, en vanaf nu dus HSPeter.

Een hele eer, vind ik dat. Ik kom niet zoveel gelijkgestemde zielen tegen op deze wereld, in deze maatschappij, in dit leven, in deze drukke braderij van langen duur. En zie, via mijn theaterproductie ‘DAAR STA JE DAN’ zomaar plotsklaps tot HSPeter worden gebombardeerd. Nog meer stukjes mogen schrijven: columns, cursiefjes, af en toe polemisch van aard. Fijn. 

Mijn persoonlijke heikele pijnpunten zijn grosso modo: lawaaioverlast, mensenleed maar OOK, en ik druk op het woord OOK, dierenleed. En van deze drie zaken alle aanverwante tussen- en neveneffecten. Als je daar iets over oppert, over kwékt omdat het je niet zint, ben je dan verzuurd? Nee, begot. Het is de vinger op de wonde en die wonde is bijvoorbeeld dat in deze wereld lawaai verworden is tot norm. Lawaai is gewoonte. Lawaai als gewone gang van zaken. Vreselijk is dat toch?

Een meute voetbalsupporters, koerswedstrijdengeloei, foor- en kermisgeschetter, popconcerten, altijd-overal-enopalleplaatsen muziekterreur, vuurwerk, moteurrekes van honderden duizenden machientjes, geroep, getier, gebral van dommekloten al dan niet met een diploma op zak...en zo kan ik nog uren doorgaan…Mensen die alsmaar zeuren over het weer, dié zijn verzuurd, naar mijn gevoel. “Arrêt, ’t regent weeral, mijnheer Goossen”, mompelen ze dan somber en verveeld. Ik antwoord dan steevast: “Och, madame, je kan ook in Haïti of Pakistan wonen.” Of: “Goed voor de patatten en de legummen, mijnheer.” Of: “Tja, in de Sahel regent het nooit.” Een aanklacht tegen de norm lawaai is van een heel andere orde. Waarom zou dat niet mogen?

Waarom mag er uren, dagen, weken, maanden, jaren gezeurd worden over voetbal en koers en niet over lawaaioverlast. Kan mij het schelen of Anderlecht, Ajax of Boeregattegem de Champions Leage wint. Heeft Tom Boonen, Sven Nys of Piet Lul de Ronde van Frankrijk gewonnen? Het zal mij een worst wezen. Figuurlijk dan want ik ben al jàren veggie...

 

 

Pol's Boek

Dierbaar

Met verhalen over Wap en andere dieren

Levensechte, grappige, vertederende en bijwijlen kritische verhalen over dieren van acteur Pol Goossen, één van de bekendste natuur- en dierenliefhebbers van Vlaanderen. Wie kent bijvoorbeeld niet Wap, de trouwe viervoeter die Pol overal vergezelt? Een onmisbaar boek voor iedere dierenliefhebber.

ISBN 9490382604
Uitgeverij Witsand Uitgevers
Prijs € 14,95

 

 

Pol's voorstelling over HSP

Pol Goossen nam het peterschap op zich van de vzw HSP Vlaanderen. Dit deed hij vooral omdat hij zelf ook hoogsensitief is en alle hoogsensitieve mensen een hart onder de riem wil steken. 

"Daar sta je dan " is een beschouwende lezing over hoogsensitief zijn, gelardeerd met een vleugje hemelse muziek. Het  is een voorstelling om even bij stil te staan, herkenbaar, met humor en zeer mooie momenten  , met een innemende Pol Goossen en prachtige muziek gebracht door Gill Masson.
 

 

Pol's website

www.polgoossen.be