Ouders

Ouders van hoogsensitieve kinderen

Ouders van kinderen die hoogsensitief zijn, zien zich voor de nodige uitdagingen geplaatst bij de opvoeding. Wij bieden hier graag nuttige tips en informatie aan.

Om te beginnen al een dikke dankjewel, uit naam van je kind, omdat je op zoek gaat naar informatie om beter met zijn of haar gevoeligheden te kunnen omgaan.

Is mijn kind hoogsensitief?

Vraagteken op krijtbord

Zoals alle kinderen zijn ook alle hoogsensitieve kinderen (ook HSK genoemd) uniek: ze hebben elk hun karakter en interesses. Niettemin kan je HSK’s herkennen aan een aantal gemeenschappelijke kenmerken. Hier zijn er een aantal van de meest opvallende:

  • Ze zijn snel ontroerd.
  • Ze dromen en fantaseren veel.
  • Ze zijn zorgzaam en zeer (zelf)bewust.
  • Ze hebben een sterk ontwikkeld inlevingsvermogen.
  • Ze hebben een zeer groot rechtvaardigheidsgevoel.
  • Ze merken veel meer details en nuances op.
  • Ze houden van stilte en rust (ook al geven ze soms die indruk niet).
  • Ze raken gemakkelijk overprikkeld en geagiteerd.
  • Ze zijn behoedzaam bij nieuwe en mogelijk gevaarlijke situaties.
  • Ze voelen stemmingen en emoties van anderen sterk aan (en nemen ze vaak over).

Meer kenmerken vind je hier. 

Via deze test kan je alvast nagaan in welke mate je kind hoogsensitief is. Let op, de test is enkel een indicatie (geen vaststelling) en nodigt uit om een en ander verder te onderzoeken. Dat kan je doen via literatuur, een bezoek aan een therapeut of psycholoog, enzovoort.

Meisje met oranje sjaal en blond haar staart voor zich uit

Mijn kind is hoogsensitief, wat nu?

Andere behoeften

Een hoogsensitief kind heeft vaak andere behoeften en/of gedragingen dan de meeste leeftijdsgenootjes.

Algemeen wordt er van kinderen verwacht mee te spelen, sociaal en extravert te zijn, enzovoort. Voor een HSK kan dat echter lastig zijn: ze hebben meer behoefte aan alleen zijn, rust, prikkelarme omgevingen… Doordat een hoogsensitief kind de andere kinderen overweldigend kan vinden, bestaat het risico op afzondering van de groep, vanuit zichzelf. Daarnaast kunnen de andere kinderen hem/haar raar vinden en dat houdt een risico in op uitsluiting en/of pesten.

Als jouw kind hoogsensitief is, dan is het belangrijk om rekening te houden met zijn behoeften tijdens de opvoeding. Want als een kind ondersteund wordt en mag zijn wie het is, dan kan het openbloeien en sterk in zijn schoenen staan. Dat is belangrijk voor alle kinderen, maar in nog grotere mate voor hoogsensitieve kinderen. Zij zijn immers gevoeliger voor kritiek en zullen sneller last ondervinden van omgevingen met te veel prikkels.

Besteed aandacht aan hun talenten: creativiteit, empathie, oog voor detail, een open geest, verantwoordelijkheidsgevoel…
Filmpje Luk Dewulf

Zie hen als orchideeën: in de verkeerde omstandigheden bloeien ze niet, maar als ze in de juiste omgeving terechtkomen en zichzelf mogen zijn, dan bloeien ze open tot prachtige, fijne en getalenteerde mensen.

Empowerment

Door het geven van lezingen en allerlei activiteiten, informeren wij ouders en iedereen die bij de opvoeding is betrokken. Zo vergroten we de draagkracht van het kind en de ouders zodat last en kracht terug in balans zijn. Ontdekken hoe je vroegtijdig problemen kan signaleren en aanpakken is het belangrijkste.

Wens je als ouders individuele hulp voor je kind, raadpleeg dan onze therapeutenpagina.

Wij willen ook beroep doen op de deskundigheid van de ouders en hen aanmoedigen om zelf oplossingen te zoeken voor hun specifieke situaties. Voor advies kan je echter altijd terecht bij onze e-maildienstverlening. Elke opvoedingsvraag nemen we ernstig en samen gaan we op zoek naar een oplossing op maat.

Meisje heft op krijtbord getekende halters