Wie zijn wij?

2 portretfoto's naast elkaar van Ilse Van den Daele in witte bloes

Wat doet HSP Vlaanderen?

De Vlaamse Vereniging voor Hooggevoelige Personen (HSP Vlaanderen vzw), opgericht door Ilse Van den Daele, zet zich sinds 2004 in om een zo groot mogelijk publiek te informeren over en sensibiliseren voor hoogsensitiviteit als persoonlijkheidskenmerk. Hoogsensitiviteit komt immers voor bij zo’n 15 % van de bevolking. Het is een risicofactor voor (chronische) stressgerelateerde aandoeningen als burn-out, depressie, CVS…
HSP Vlaanderen is hét platform waar ervaring en wetenschappelijk onderbouwde informatie over hoogsensitiviteit gedeeld wordt.

Wij organiseren lezingen, cursussen, HSP-Praatkaffees op 9 verschillende Vlaamse locaties, unieke kinderkampen en jongereninitiatieven. De 150 activiteiten per jaar helpen hoogsensitieve personen telkens een stapje verder te zetten in hun persoonlijk ontwikkelingsproces met een beter algemeen welzijnsgevoel tot gevolg. Jaarlijks zetten ook zo’n 150 vrijwilligers zich in om al deze activiteiten voor een dikke 5000 deelnemers in goede banen te leiden.

Voor onze activiteiten werken we samen met partners als Te gek!?, Samana, Vormingpluscentra, Lannoo, Stad Gent, hogescholen, bibliotheken, scholen, scholengroepen, GGZ,  enzovoort…

Daarnaast bieden wij ook informatie in de vorm van boeken en ons tweemaandelijks magazine De Cocon.

Ons welzijnsmagazine De Cocon, voor en door HSP’s, bestaat intussen ook al 16 jaar, en gaat tweemaandelijks naar onze 1200 leden. Op Facebook mochten we intussen meer dan 25.000 enthousiaste volgers verwelkomen.

In alle facetten van onze werking leggen we de focus op een positieve benadering en empowerment van de hoogsensitieve persoon en zijn omgeving.

Naast dit alles kunnen we bouwen op een sterk netwerk van psychologen, therapeuten en gecertifieerde coaches, gespecialiseerd in hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid, om door te verwijzen naar kwaliteitsvolle hulpverlening in Vlaanderen. Daarvoor zetten we ons team kwaliteitscoördinatoren in met het HSP-Quality Checkpoint program. Interesse? Vraag gerust naar de brochure. Bekijk alvast eens de therapeutenpagina voor meer info.

Ik ben zo dankbaar dat HSP Vlaanderen opgericht is! Nu voel ik me niet meer alleen, maar verbonden!

Onze doelgroep

Onze doelgroep is in de eerste plaats hoogsensitieve volwassen, jongeren en kinderen, alsook de ouders, leerkrachten, opvoeders… van hoogsensitieve kinderen. Daarnaast richten wij ons ook op de hulpverlenings- en zorgsector, onderwijs en pedagogen.
Ten slotte zijn wij er ook voor de omgeving van de hoogsensitieve personen: wij willen immers ook familie, partners, vrienden, collega’s, leidinggevenden … van HSP’s bereiken en informeren. 

Zich “anders” voelen is voor niemand fijn. Wij betrachten dan ook HSP’s een gevoel van thuiskomen en verbondenheid te bezorgen in deze hectische rationele samenleving, en dat lukt, zo blijkt uit de getuigenissen van leden en deelnemers aan onze activiteiten.

Jonge mensen zitten samen in zeteltjes en op de vensterbank
Zwaan die opvliegt uit het water

Hoe is alles gestart?

Op 15 oktober 2004 richtte Ilse Van den Daele de vereniging op. In 2003, na vier jaar CVS en tal van behandelingen, stuitte zij op het feit dat zij hoogsensitief was, een concept waar ze tot dan toe nog niets over wist. Met het besef van haar hoogsensitiviteit vielen echter heel wat puzzelstukken uit haar leven in elkaar. Zij leerde zichzelf aanvaarden zoals ze was en voelde dat het besef van en het inzicht in haar hoogsensitiviteit een doorbraak was in haar leven en in het leren omgaan met zichzelf en met CVS. Dankzij dat inzicht verliep ook haar herstelproces van CVS vlotter.

Ilse zag in dat, als zij zoveel baat had gehad bij inzicht in en kennis van hoogsensitiviteit, anderen daar ook zeer veel aan konden hebben. Daarom begon ze met een website en andere initiatieven, zoals de HSP-Praatkaffees in verschillende Vlaamse steden en de Kinder- en jongerenkampen, met de groei van de vereniging tot gevolg.

Na 17 jaar is HSP Vlaanderen, oorspronkelijk een kleine vzw, uit haar voegen gebarsten en bereiken we maar liefst 1200 leden (jij ook?), hebben we meer dan 26.000 volgers op Facebook, bijna 6.000 volgers op Instagram, organiseren we tal van activiteiten in heel Vlaanderen, en dragen we nog steeds bij aan het informeren en sensibiliseren over hoogsensitiviteit.

Meer weten? Bekijk onze presentatiefiche of, voor de liefhebbers, lees ons uitgebreide werkingsverslag van 2019!

Vrouw in blauw hemd houdt hand op voorhoofd en maakt stopgebaar

Hoogsensitiviteit en onze huidige maatschappij

We kunnen de problematieken die hoogsensitieve mensen vandaag de dag ervaren niet loskoppelen van onze huidige hectische maatschappij. De technologie en wetenschap staan niet stil, alles evolueert zoveel sneller, van alles is er gewoonweg steeds meer, zowel van kennis, materiaal als mogelijkheden… Er dienen dus steeds meer keuzes te worden gemaakt, we hebben steeds meer verantwoordelijkheden, we moeten aan steeds meer verwachtingen voldoen. We kunnen alles en iedereen bereiken vanuit onze luie stoel, altijd en overal, over heel de wereld.

De wereld in de 21ste eeuw is op alle vlakken onbegrensd, en beperkt zich dus niet meer tot een perimeter rond de kerktoren. Uiteindelijk zorgt dat voor gigantisch veel extra prikkels en indrukken, die ons op termijn de das kunnen omdoen in de vorm van psychische problemen zoals bijvoorbeeld chronische stress, maar ook fysieke klachten waarvoor geen duidelijke medische oorzaak is te vinden.

Meer lezen over hoogsensitiviteit in een gedigitaliseerde wereld.

Talloze mensen in drukke stad steken zebrad over

Problematiek en maatschappelijke relevantie

Verstand boven gevoel

In onze westerse, gemoderniseerde en gedigitaliseerde maatschappij, die gericht is op prestatie en bezit, wordt hoogsensitiviteit niet altijd begrepen, laat staan gewaardeerd. Van kleins af aan leren we immers dat het verstand moet primeren op het gevoel. Kinderen krijgen te horen: ‘Daar ga je nu toch niet om wenen?’ of ‘Niet overdrijven, hé!’. Dat is voor iedereen nefast, maar voor hoogsensitieve kinderen in het bijzonder kan dat zeer kwalijke gevolgen hebben. De kenmerken van hoogsensitiviteit kunnen hen immers kwetsbaarder maken op bepaalde vlakken.

Door het wegdrukken van het gevoel, leren kinderen als het ware hun gevoelige kant negeren en leren ze niet luisteren naar de signalen van hun lichaam. Op lange duur leidt dat vaak tot grote innerlijke conflicten. Ze voelen heel veel en heel intens, maar mogen/ kunnen dat niet uiten, ze voelen zich bijgevolg onbegrepen en gaan op den duur geloven dat ze “zwak” zijn, doordat hen – onterecht – wordt gezegd dat ze “niet moeten overdrijven”, “té gevoelig zijn”, en dergelijke.

Al snel krijgen de meeste hoogsensitieve kinderen het gevoel dat ze “anders” zijn. Dat roept onzekerheden en angsten op, want zij zijn tegelijk perfectionisten en doen dus hun uiterste best om aan de eisen van hun omgeving – en de drukke maatschappij – te voldoen en erbij te horen.

Meer lezen over het belang van een begripvolle omgeving

Risicogroep voor stressgerelateerde aandoeningen

Omdat iedereen er nu eenmaal graag wil bijhoren en om aan de (zeer hoge) verwachtingen te voldoen, proberen hoogsensitieve kinderen (en hoogsensitieve personen in het algemeen) zich vaak te handhaven in het hectische leven van vandaag, net zoals de ‘anderen’. Dat gebeurt in vele gevallen dan ook ten koste van zichzelf.
Ze gaan over hun grenzen, kunnen de vele prikkels en indrukken niet langer verdragen, raken vermoeid, geïrriteerd, overprikkeld en ten slotte uitgeput. Zij vergen het uiterste van hun lichaam en hun zenuwstelsel, zonder rust te nemen, en komen op die manier in een vicieuze cirkel terecht. Wanneer dat jarenlang blijft doorgaan, zijn zij veel vatbaarder voor depressies, burn-out, CVS, fibromyalgie en andere – al dan niet chronische - stressgerelateerde aandoeningen. Bij kinderen kan zich dat uiten in sociale, leer- of gedragsproblemen.

Hoogsensitiviteit op het werk Hoogsensitiviteit in relaties 

Hoogsensitiviteit en gezondheid

Vrouw kijkt naar krijtbord met tekst believe in yourself

Hoogsensitiviteit (h)erkennen

Het is dus belangrijk je zo vlug mogelijk bewust te worden van het feit dat je hoogsensititief bent, om op een gezonde, evenwichtige manier te leren omgaan met jouw eigen behoeften en noden. Wat op het eerste gezicht een probleem lijkt te zijn, kan je immers leren ombuigen naar een meerwaarde en kracht voor jouzelf en je omgeving.

Door de bewustwording van het concept ‘hoogsensitiviteit’ en het besef dat men er niet alleen voor staat, komt een HSP uiteindelijk tot een beter zelfbeeld en een groter zelfvertrouwen. Die bewustwording is het begin van verdere zelfacceptatie en meer evenwicht tussen gezonde zelfzorg en een evenwichtig contact met de omgeving.  
Dat gebeurt echter uiteraard niet van vandaag op morgen. Het is een persoonlijk groeiproces dat de nodige tijd en aandacht vraagt.

Doe de zelftest Meer lezen over wat HSP is Meer lezen over omgaan met hoogsensitiviteit

Een prachtorganisatie en ongelooflijke steun voor HSP’s! Gedragen door een uitermate sterk team met een duidelijk doel voor ogen: alle HSP’s die tools, infosessies en opleidingen aanbieden die hun leven vergemakkelijken! Bravo, en vooral: dank u!

Onze werking

HSP Vlaanderen stelt zich tot doel om een zo breed mogelijk spectrum aan leeftijdsgroepen en sectoren te bereiken. Daarvoor heeft de vereniging verschillende werkingen en werkgroepen om die werkingen te ondersteunen:

  • Volwassenenwerking
  • Jongerenwerking
  • Kinderwerking
  • Gezinswerking
  • Werkgroep onderwijs
  • Werkgroep artsen
  • ...