Wat is het HSP-Praatkaffee?

De bedoeling van het “HSP-Praatkaffee” is HSP's bij elkaar te brengen om contact te leggen met gelijkgestemden. Om hun ervaringen te delen, tips uit te wisselen en gewoon een babbel te slaan. Dat hoeft niet noodzakelijk altijd over hoogsensitiviteit te gaan, maar het is een algemeen vertrekpunt om elkaar beter te leren kennen en tips en ervaringen uit te wisselen. Je bent zeker niet verplicht om iets te zeggen. Je kan gerust de kat uit de boom kijken en zien of het concept je bevalt.

Het HSP-Praatkaffee is geen zelfhulpgroep zoals men die vaak kent, maar heeft wel een grote zelfhulpwaarde. Het kan echt deugd doen, te merken dat je niet alleen staat met je ervaringen en bedenkingen.

Er is steeds minimaal één verantwoordelijke van HSP Vlaanderen aanwezig.

Inschrijven hoeft niet, neem contact op

Historiek

Het HSP-Praatkaffee ging succesvol van start te Mechelen op 7 maart 2006. 15 HSP's kwamen samen om geanimeerd te praten en contacten te leggen. We kregen ze niet meer buiten!! Zegt dat genoeg?

Intussen hebben ook mannen de weg gevonden naar de HSP-Praatkaffees! Soms zijn zij talrijker aanwezig dan vrouwen. Ook de leeftijd van de deelnemers varieert van jong naar oud(er). Een heel gediversifieerd publiek dus.

Een kleine toelichting bij de naam “HSP-Praatkaffee”

“HSP-praatkaffee” is als naam tot stand gekomen ondanks een aantal bedenkingen, als zouden HSP en Café niet samengaan.  Wij hebben begrip voor die mensen die dan associaties maken met rook, lawaai, drukte, oppervlakkig aan de toog hangen, dronkemans-gesprekken, en andere gekende café-toestanden. Vandaar dat we een andere schrijfwijze hebben gekozen :  “HSP-Praatkaffee”, vooral om het sociale element van het café-wezen te benadrukken.

Uiteraard houden we zoveel mogelijk rekening met de behoeftes van de hsp, en proberen we rookarme tot rookvrije locaties te vinden, met achtergrondmuziek op aanvaardbare geluidsterkte,…

Suggesties voor leuke, gezellige locaties in andere steden in Vlaanderen zijn altijd welkom via ons contactformulier.

Een praatkaffee in uw buurt ?

Wij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers om onze praatkaffees open te houden.
Interesse? Neem een kijkje op onze vrijwilligers-pagina.

Praatkaffee bezoekers getuigen:

"...ik ben gisteren voor de eerste keer naar het Praatkaffee geweest en heb daar een leuke tijd gehad. Toffe, rustige (!) groep zónder dominerende persoonlijkheden, waardoor ik mij op mijn gemak voelde en ... gepraat heb in een groep!!! Dat is niet mijn gewoonte, normaal gezien kan ik het niet. Dus ga ik meteen op jullie site kijken wanneer het volgende Praatkaffee plaatsvindt!"M.B. juni 2013

"Het praatkaffee vind ik zeer belangrijk; je kan hier energie en kennis opdoen en andere “lotgenoten” ontmoeten. Het maakt je minder eenzaam en meer begrepen..En het is een heerlijk gevoel dat je jezelf mag zijn. Als er te veel prikkels zijn, kan je dat gewoon zeggen en wordt er rekening mee gehouden."

"De deur van HSP staat op een kier; ik moet hem nu openen en kijken wat erachter schuilt... en erop vertrouwen dat alles goed komt.
Regelmatig ga ik naar het Praatkaffee van HSP Vlaanderen. Hier ontmoet je mensen die, net zoals jij, het gevoel hebben “anders” zijn. Door te praten voel je je niet zo alleen en begrepen en kan je door je ervaring de anderen helpen. Hier hoef je geen masker te dragen en mag je puur een HSP zijn... dat geeft vertrouwen en moed voor de toekomst." nov 2013 PK Hasselt


"...We moeten bij elkaar steun zoeken, want daar schuilt de kracht. Ik vrees dat er in het verleden veel mensen aan de gevolgen van hoogsensitiviteit zijn ten onder zijn gegaan. We moeten dit zeker vermijden voor de toekomst, want de samenleving wordt steeds harder en we moeten hier een oplossing voor vinden. Een goed begin is vooral de hoogsensitiviteit  bekend maken ..."

"...Tweemaal geproefd van het hsp kaffee in Gent.  Viel heel goed mee, daarom wil ik graag lid worden..."