Prikkelarme initiatieven

We deelden het onlangs op onze sociale media: steeds meer organisaties en bedrijven organiseren prikkelarme activiteiten. Wat houden die in en waarom zijn ze zo belangrijk?

Prikkelarme rondleiding in MSK Gent

Steeds meer organisaties, bedrijven, winkels, kermissen organiseren prikkelarme activiteiten. Eerder schreven we al over de prikkelarme namiddag op de Brugse Meifoor en onlangs liet Decathlon Kortrijk weten dat ze 'quiet shopping' dagen voorzien. Het verslag van onze vrijwilliger Ann die de prikkelarme rondleiding in het MSK in Gent bijwoonde, lees je binnenkort in de decembereditie van ons magazine De Cocon.

Rust in ons hoofd

HSP Vlaanderen staat uiteraard helemaal achter deze initiatieven: wij hopen dan ook dat ze steeds breder ingang zullen vinden in de maatschappij. Niet enkel voor HSP's en neurodiverse mensen, maar voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Want ook niet alle HSP's hebben daar nood aan.
Neuroloog Steven Laureys, auteur van Het no-nonsense meditatieboek, zei daarover in het Nieuwsblad: "We leven in een maatschappij waarin we permanent worden geprikkeld. Ik denk dat het duidelijk is dat niet alleen mensen met autisme of hoogsensitieve personen soms behoefte hebben aan rust en kalmte in ons hoofd." 

Tips voor prikkelrijke omgevingen

De ratrace, de drukte, de overprikkeling: iedereen heeft er last van. Maar HSP's des te meer, door hun gevoeliger zenuwstelsel. Enkele tips voor omgaan met prikkelrijke omgevingen:

  • Investeer in goede oordopjes voor bijvoorbeeld de cinema, kermis, concerten, drukke restaurants... Goede oordopjes dempen het geluid, zonder kwaliteitsverlies, zodat je de muziek of de mensen rondom jou wel nog goed hoort. 
  • Noise cancelling headphones of hoofdtelefoons met ruisonderdrukking zijn handig als je het omgevingslawaai wil wegfilteren én je eigen (rustige) muziek wil opzetten. Maar ook zonder dat je muziek aanzet, geven deze hoofdtelefoons rust. 
  • Voorzie na een bezoek aan een prikkelrijke activiteit voldoende tijd om tot rust te komen en te ontprikkelen. Dit kan door een boek te lezen in een rustig hoekje, een douche of bad te nemen, even te wandelen in de natuur... Zoek uit wat voor jou (of je kind) goed werkt! 
  • Plan niet te veel prikkelrijke activiteiten kort na elkaar in. Zorg bijvoorbeeld dat je in het weekend slechts één drukke afspraak hebt. 
  • Wanneer je je overprikkeld voelt en je kan niet meteen weg of naar huis, breng je focus naar één ding. Maak bijvoorbeeld wat droedels op een bierviltje, bestudeer je handtas of rugzak uitgebreid, tel de druppeltjes condens op je glas, focus op je ademhaling... Weet dat het toilet vaak de meest sociaal aanvaarde ontsnappingsroute is. 

Meer lezen over omgaan met hoogsensitiviteit  Abonneren op magazine De Cocon 

Terug naar 'in de kijker'