De feestdagen, feest of kwelling?

Hét seizoen komt er weer aan… Dus hier volgt een HSP-perspectief op deze periode. Velen zullen denken: ‘Ik kom er nú maar amper, de feestdagen komen daar nu nog bij ook, en ik zou zo graag hebben dat het allemaal leuk wordt, maar waarom…?’ Mensen hebben altijd gefeest in dit seizoen, licht brengend, hoop en nieuw leven vierend. Vermoedelijk geeft dit voor de meeste mensen zelfs een noodzakelijke stimulatie gedurende deze periode van het jaar. Het is mogelijk dat, voor HSP’s, deze extra stimulatie een beetje te veel van het goede is.

Dit zijn ’n paar ideetjes om de feestdagen heelhuids door te komen en er zelfs plezier aan te beleven!

1. Het belangrijkste: als je nu alles al doet om rond te komen, voeg er dan niets extra bij voor de feestdagen, behalve als je iets anders, dat even veel van je tijd/energie vergt, kan weglaten. Als je het rustiger aan kan doen op je werk of een paar vakantiedagen kan opnemen is dat heel fijn voor je. Als dat echter niet kan, hou dan je feestactiviteiten beperkt tot een minimum en leg de mensen rondom je uit hoe dit komt. Vergeet dan zeker niet te genieten van wát je (ook) doet. Dus denk goed na over je huishoudelijke taken én bijkomend werk voor je eraan begint.

Cadeautjes inpakken

2. Maak een lijstje van alles wat je wil gaan doen tijdens dit seizoen. Op mijn lijstje zou alvast staan: rust nemen, bezig zijn met mijn spiritueel leven, genieten van cultuur en allerlei recreatie mogelijkheden (concert, nieuwe boeken, films enz.), kwali-tijd doorbrengen met familie en vrienden, fijne cadeautjes geven die je misschien wel zelf kan maken, waarmee je toont hoeveel iemand voor je betekent, gastvrouw zijn, mensen ontmoeten op feestjes, artistiek bezig zijn (decoratie, handwerk, koken enzovoort), terug contact maken met de mensen die ver van mij wonen via wenskaarten of telefoontjes.

Het is mogelijk dat voor HSP’s deze extra feest-stimulatie een beetje te veel van het goede is.

Elaine Aron

3. Bekijk gewoon AL je voornemens (van alles wat je wou gaan doen) eens met een lieve glimlach en denk erbij: ‘als ik één tiende doe van hetgeen ik allemaal gepland had, heb ik veel gedaan’. En geloof daar maar in! Beslis dus zélf welke dingen belangrijk voor je zijn uit je lijstje van hetgeen je wenst te doen, en laat de rest gewoon maar zo.

4. Bereid je psychologisch al een beetje voor op mogelijke teleurstellingen, de feestdagen worden door de media zo bejubeld en bekeken als dé hoogtepunten van dit seizoen. En we herinneren ons deze dagen zelfs zo, we vergeten dat sommige feestdagen echt niet leuk waren en kijken er dan al zo naar uit. Hoogsensitieve mensen hebben veelal iets van: verleden en toekomst liggen pal bij elkaar, dit heeft soms te maken met wat je droomt en met wat je (on)bewust bezig bent en in dit seizoen wordt dat levendiger. Als je je depressief voelt of met angsten kampt, gebruik deze periode dan om met jezelf in het reine te komen, of met iemand praten die je vertrouwt (of therapeut).

5. Denk er ook aan dat het familie-leven op die momenten erg intensief kan worden, we zien mekaar dan meer dan anders en we verwachten ook meer van het contact (omdát het nou eenmaal de feestdagen zijn). Zelfs als in je familie alles heel goed zit - wat heel uitzonderlijk is - is er altijd wel iemand die ziek is of lijdend, depressief of gestresseerd, met een relatieprobleem bezig, of geïrriteerd is door iets in zijn/haar leven. Welkom in de realiteit. Maar als HSP voel je dit alles meer aan, voorzie je dus om tijd voor jezelf uit te trekken, om dit alles rustig te kunnen verwerken, in je eentje of met anderen, wat voor jou ’t beste is.

Kerstdiner met de familie

6. In ’t algemeen gesteld: neem vooral veel vrije tijd. In onze cultuur is deze periode van het jaar zo danig opgefokt dat je best rusttijd voorziet voor jezelf en de anderen rondom je!

7. Over feestjes en zo: herlees nog even de hoofdstukken in mijn boek over verlegenheid en sociale aangelegenheden. Want je kan nu ook leuke nieuwe mensen ontmoeten die later goede vrienden van je worden. Maar gebruik alle tips die ik je hierin geef, zoals bijvoorbeeld: voel je oké als je introvert bent (beleefd maar stil zijn is heel goed), kijk goed rondom je en je ontdekt andere hoogsensitieve mensen met wie je dan kan optrekken/praten, gun jezelf tussen al het gewoel regelmatig een break, en je kan ook zelf een paar interessante onderwerpen aanhalen.

Vrije vertaling van een artikel van Elaine Aron. Gepubliceerd met toestemming van de auteur. Vertaling door Chriske

Getuigenis | Aron, E., De Cocon, jaargang 4, editie 24

Terug naar uit De Cocon voor leden