Het Grote Depri Doe-boek

In de april-editie van ons magazine De Cocon verscheen als boekentip Het Grote Depri Doe-boek, door Marieke De Goeij. Onze redactiemedewerker Lien las het en schreef haar ervaringen neer.

Sinds het coronatijdperk hebben meer en meer mensen te kampen met depressieve gevoelens. HSP’s in het bijzonder, omdat zij stress en overprikkeling nog intenser ervaren en beleven. Daarnaast zorgen taboes en vooroordelen ervoor dat mensen laat hulp inschakelen, maar het onderstaande boek werkt echt drempelverlagend om het stigma van psychische hulp zoeken, te doorbreken.

Net zoals de schrijfster ben ik een ervaringsdeskundige wat betreft het temmen van depressieve gedachten. Daarom was ik reuze-enthousiast toen ik dit kleurrijke handgetekende boek in handen kreeg: ik had meteen een eurekagevoel. Zo van: ‘Had ik deze maar al 20 jaar eerder gehad!’

Cover het grote depri doe-boek

In tegenstelling tot andere boeken, met vaak een puur theoretische inhoud in een klein lettertype, nodigt dit boek onmiddellijk uit tot lezen. Het boek is zo prachtig geïllustreerd en kwalitatief uitgebracht dat het aanzet tot bladeren. Voor je het weet, ben je vertrokken en verk(n)ocht.

Deze ‘bijbel’ is een soort zelfhulpboek dat de schrijfster samenstelde zodat ze in donkere tijden kon terugvallen op haar stappenplan. Zo is het boek opgedeeld in vijf fases: van accepteren tot groeien en bloeien. Elke fase wordt afgesloten met een samenvattende to-dolijst. Ik was dan ook aangenaam verrast om als eerste opdracht ‘maak een afspraak met een professional  te lezen.

Het boek leert je dat wat je ervaart helemaal ‘normaal’ en slechts tijdelijk is. Het neemt je bij de hand om begripvol en met véél liefde naar jezelf te kijken. Het nodigt uit tot zelfzorg en doet beroep op verschillende pijlers binnen de klassieke psychologie: structuur, energiemanagement, het belang van rustpauzes, jezelf opladen, … Er zijn veel opdrachten die de lezer tot inzichten brengen. Het bevat ook waargebeurde verhalen en quotes (die je uit het boek kan nemen om aan de muur te hangen). Zo bemoedigt en inspireert dit boek de lezer op momenten waar perspectief ontbreekt.

De schrijfstijl en de leesbaarheid zijn zeer liefdevol en vlot. Alles is steeds prachtig geïllustreerd en overgoten met een vleugje humor. Doordat de illustraties centraal staan, is het ideaal voor beelddenkers. Er is soms ook ruimte voor aantekeningen of tekeningen.

Ik had meteen een eurekagevoel. Had ik deze maar al 20 jaar eerder gehad!

Misschien toch één punt van kritiek: omdat ik zelf al vrij onderlegd ben op gebied van depressies, bleef ik qua informatie een beetje op m’n honger zitten. Daarom zou ik het ook eerder aanraden aan een jongere doelgroep, of, los van de leeftijd, een publiek met een beperkte ervaring en kennis van depressies. Maar desondanks behapt het toch het volledige proces naar herstel en is het daarom een perfecte leidraad voor wie zich verder wil verdiepen in één van de fases.

Kortom, dit boek is zo uitnodigend en drempelverlagend, helder én confronterend dat het niet mag ontbreken in je literaire collectie. Zonder enige twijfel vormt het de aanzet naar een rustiger leven waarin zelfzorg, begrip en liefde voor jezelf centraal staat.