Werk

Hoogsensitiviteit op de werkvloer

Heb jij ook zo’n moeite met solliciteren, omdat je jezelf dan in nauwelijks een half uur tijd moet verkopen? Werk jij in een open kantoor en heb je last van constant rinkelende telefoons en collega’s die door elkaar praten? Neem jij de stemming van je collega’s gemakkelijk over? Heb je het gevoel dat je alle soorten prikkels opzuigt als een spons? Heb je een (te) groot verantwoordelijkheidsgevoel? En vind jij het storend als je vlak naast een ratelende printer zit?

Wellicht ben jij hoogsensitief. Maar liefst één op de vijf personen is hoogsensitief, dat is best veel. Lees meer over hoogsensitiviteit en hoe je ermee om kan gaan op deze pagina.

hoogsensitief op de werkvloer-werk

Is het toeval dat die cijfers quasi exact overeenkomen met het aantal werknemers dat zich niet goed voelt op hun werk en motivatieproblemen heeft? Tot hiertoe zijn jammer genoeg nog geen cijfers bekend over het verband tussen hoogsensitiviteit en gebrek aan welzijn en/of motivatie op het werk, maar dat er mogelijk een verband is, werd wel reeds vastgesteld. Hoogsensitieve personen zijn door hun karaktereigenschap vatbaarder voor bepaalde problemen.

Wil je weten wat de risico’s zijn en hoe je om kan gaan met je hoogsensitiviteit op de werkvloer? Lees dan zeker verder!

Risico’s voor HSP’s op de werkvloer

Hoogsensitief zijn is niet altijd even eenvoudig in de werkcontext. Daarvoor kunnen heel wat redenen zijn. HSP’s zijn door hun diepgaandere prikkelverwerking immers gevoeliger voor stress, zowel van binnenuit als van buitenaf. Een groot verantwoordelijkheidsgevoel, perfectionisme, plichtsbewustzijn, alles heel goed willen doen, enzovoort, kunnen van binnenuit voor stress zorgen. Van buitenaf komen ook nog eens prestatiedruk, deadlines, chaos en lawaai, zintuiglijke prikkels, de concurrentiestrijd, enzovoort, op je af. Dat allemaal verwerkt krijgen is een hele klus. 

Omwille van de grotere behoefte aan rust om alle prikkels en stress te verwerken, die typisch is voor hoogsensitieve 

Risico's op de werkvloer

personen, is het niet altijd eenvoudig om een goede werk-privé balans te vinden als je HSP bent. De meeste jobs houden immers veel werkuren in, elke dag evenveel, en dat 5 dagen per week. Je moet altijd productief zijn en blijven presteren, want dat is het beeld dat in onze huidige maatschappij overheerst. Als het eens wat minder gaat, en je energie laag is, wordt er verwacht dat je toch gewoon gaat werken. Zo putten mensen zichzelf uit – en bij HSP’s zal dat al wat rapper gebeuren dan bij niet-HSP’s.

Al lang wordt vermoed dat hoogsensitiviteit een risicofactor is voor stressgerelateerde aandoeningen, zoals burn-out, depressie, chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie… Wat burn-out en depressie betreft, werd dit intussen bevestigd in wetenschappelijke studies van Elaine Aron en Prof. Elke Van Hoof (VUB).

Omgaan met je hoogsensitiviteit op de werkvloer

Ilse Van den Daele schreef samen met Karin Nauwelaerts het boek Hoogsensitief op het werk. De weg naar minder stress, een betere focus en meer zelfvertrouwen, uitgeverij Lannoo. Bekijk een fragmentje uit het boek.

Stress op het werk hoeft niet per se uit te monden in bijvoorbeeld een burn-out, en hoogsensitieve werknemers in je team zijn voor iedereen een win-win. Een gouden raad van de auteurs: kies geen job onder je niveau en/of waar je je talenten niet kan inzetten.

Het boek is een basisgids voor hoe je als hoogsensitieve persoon kan openbloeien op de werkvloer en hoe je als leidinggevende en organisatie beter kan inspelen op de behoeftes en sterktes van hoogsensitieve werknemers. De auteurs geven tal van praktische tips om te leren omgaan met veelvoorkomende knelpunten, zoals overprikkeling, faalangst en communicatieproblemen. Eveneens wordt de nadruk gelegd op de vele talenten van hoogsensitieve werknemers en hoe werkgevers die als hefboom kunnen gebruiken om tot een hechter en beter presterend team te komen. Het boek is een goede handleiding voor HSP’s op de werkvloer en omvat alle belangrijkste aspecten met duidelijke concrete tips.

Machteld, 38 jaar - 'Ik vond (h)erkenning, inzichten, inspiratie en heel veel positieve energie'

Wist je dat? In ons aanbod aan cursussen zit ook de 2-delige cursus 'Hoogsensitief op het werk'. Check de agenda.

Hoogsensitief op het werk

Als we allemaal onze individuele talenten mogen ontplooien en daarin gesteund worden, wordt iedereen daar op lange termijn beter van. Hoogsensitief zijn is niet beter of slechter dan niet-hoogsensitief zijn. Het is ànders. En als je openstaat voor dat anders-zijn, zijn de mogelijkheden eindeloos.

Ilse Van den Daele 

Troeven en talenten van hoogsensitieve werknemers

Bij hoogsensitiviteit wordt vaak onmiddellijk aan een aantal beperkingen gedacht, terwijl HSP’s over heel wat troeven beschikken. Als je hoogsensitief bent, vraag je wellicht een wat specifiekere benadering, maar die zorgt er dan ook voor dat je vaak beter en efficiënter presteert dan gemiddeld.

Lees ook ‘Hoogsensitief op het werk’, een artikel uit 'Magezine', VDAB.

Troeven en talenten van hoogsensitieve werknemers

Rekening houden met complementaire visies en aanpak zorgt voor betere resultaten

Een goed functionerend team is samengesteld uit verschillende persoonlijkheidstypes die elkaar aanvullen in hun visie en aanpak. Een evenwicht van hoogsensitieve en niet-hoogsensitieve werknemers in een organisatie is dus zeker een aanrader.
Inzicht verwerven in het anders functioneren van collega’s en leidinggevenden betekent immers vaak het verschil tussen een stroeve en een vlotte samenwerking, tussen graag gaan werken en zich naar het werk slepen, tussen een positieve werksfeer en een dagelijkse strijd, tussen een open of een oordelende blik.

Alle HSP’s introvert en verlegen?

De verlegenheid en teruggetrokkenheid die typisch is voor introverte HSP’s, komt zeker niet voor bij alle HSP’s. 30% van de HSP’s is immers extravert. Afhankelijk van het soort job dat je uitoefent, kan zowel introversie als extraversie een troef betekekenen.

Troeven en talenten van de HSP

  • Ze voelen vaak goed aan wat klanten, collega’s en leidinggevenden nodig hebben.
  • Ze leggen makkelijk verbanden en zien bepaalde dynamieken waardoor ze vaak op voorhand kunnen inschatten of bepaalde oplossingen of bedrijfsprocessen zullen werken.
  • Ze zijn heel opmerkzaam voor de omgeving en hebben oog voor detail, zo kunnen ze situaties makkelijker inschatten.
  • Ze zijn heel productief in een omgeving die voor hen werkt en waar ze zich goed kunnen concentreren.
  • Het juiste prikkelniveau in de job (hangt af van persoon tot persoon) zorgt voor een beter rendement van de werknemer en voorkomt burn-out of bore-out.
  • Ze zijn erg betrokken en loyaal wanneer ze zich goed voelen in hun job.
  • Bij regelmatig positieve feedback en tekenen van waardering, komt het beste in hen naar boven.
  • Ze zijn creatief, voelen onrechtvaardigheid sterk aan en hebben veel verantwoordelijkheidszin.
Bron: https://www.vdab.be/magezine/06-2016/hoogsensitief