Voor 11 euro naar de psycholoog?

Naar de psycholoog voor 11 euro: feit of fabel?

Je hoorde het waarschijnlijk ook al via de media: vanaf september wordt een sessie bij de psycholoog niet alleen goedkoper, maar ook toegankelijker, want er is geen verwijsbrief van de huisarts meer nodig. Schitterend nieuws zou je denken; maar is dat ook zo?

Eerst het goede nieuws. De terugbetaling van psychologische zorg breidt inderdaad uit: meer mensen kunnen de nodige zorg krijgen en moeten daarvoor minder uit eigen zak betalen. In bepaalde gevallen daalt het tarief naar 11 euro (of 4 euro bij verhoogde tegemoetkoming), maar dat is zeker niet zo voor alle sessies bij alle psychologen.

Voorwaarden

Enkele voorwaarden maken deze regeling minder interessant dan je op het eerste gezicht zou denken. Ten eerste geldt de regeling enkel voor psychologen en orthopedagogen die toetreden tot één van de 32 netwerken geestelijke gezondheidszorg. Die hulpverleners worden vanaf nu ‘geconventioneerd’ genoemd en bij hen is terugbetaling mogelijk. Bij de ‘niet geconventioneerden’ dus niet. Het komt erop neer dat je je eigen hulpverlener eigenlijk niet meer volledig vrij kan kiezen.

Dit is een eerste (kleine) stap naar een laagdrempelige en betaalbare psychologische hulp

Bovendien kunnen psychologen die toetreden tot een netwerk enkel patiënten begeleiden binnen hun regio. Wil je bij een psycholoog gaan omwille van een specifieke expertise of omdat iemand je deze hulpverlener aanraadde, dan kan dat niet als hij niet tot het netwerk van je regio behoort. Het is moeilijk te voorspellen hoeveel psychologen zullen aansluiten bij een netwerk. De redenen daarvoor zijn divers. Zo wordt de psycholoog verplicht een individueel patiëntendossier bij te houden. Dat brengt niet alleen extra administratie met zich mee, maar het betekent ook dat vertrouwelijke informatie wordt gedeeld met je huisarts en soms zelfs andere actoren.

Ook niet alle hulpverleners vallen onder deze regeling. Sessies bij psychotherapeuten, coaches… vallen uit de boot voor terugbetaling. De lijst met hulpverleners die in aanmerking komen voor een terugbetaling zal in het najaar op de website van het RIZIV en via de huisartsen worden gecommuniceerd.

Vrouw houd bloem vast tegen roze achtergrond

Geen doorverwijzing

Met het nieuwe systeem wil men patiënten ook vlugger helpen door liefst binnen een week en maximaal binnen één maand na de hulpvraag een eerste sessie met de psycholoog op te starten. Nieuw is ook dat het niet nodig is om eerst bij de huisarts langs te gaan: je kunt rechtstreeks bij de psycholoog aankloppen. Maar zoals eerder vermeld, niet bij elke psycholoog van je keuze.
En ook al heb je geen verwijsbrief meer nodig, toch zal de informatie over jou gedeeld worden met de huisarts. Een moeilijk punt zowel voor patiënt als voor psychologen voor wie het beroepsgeheim heilig is. Het valt niet in te schatten hoeveel patiënten een beroep zullen doen op een hulpverlener die terugbetaling mogelijk maakt. Soms wil je bijvoorbeeld niet dat je huisarts weet dat je psychologische hulp zocht.

 

Aantal sessies

Op hoeveel sessies aan 11 euro (of 4 euro) je recht hebt, hangt af van de soort zorg die je nodig hebt. De nieuwe regeling onderscheidt de eerstelijnspsychologische zorg en de gespecialiseerde zorg (voor mensen met een onderliggende psychische aandoening).

Volwassenen hebben recht op 8 individuele sessies of 5 groepssessies voor eerstelijnspsychologische zorg in een periode van 12 maanden. Voor gespecialiseerde zorg kan dat uitgebreid worden tot maximum 20 individuele sessies of 12 groepssessies.

Op hoeveel sessies aan 11 euro (of 4 euro) je recht hebt, hangt af van de soort zorg die je nodig hebt.

Kinderen en jongeren tot 23 jaar hebben recht op 10 individuele sessies of 8 groepssessies voor eerstelijnspsychologische zorg in een periode van 12 maanden. Of maximum 20 individuele sessies of  15 groepssessies voor gespecialiseerde zorg.

Dit aantal lijkt arbitrair want het is natuurlijk moeilijk op voorhand te bepalen hoeveel sessies nodig zijn. Als je meer sessies nodig hebt dan betaal je wel de volle pot.

Verdere stappen

De nieuwe regeling is een pilootproject waarover nog veel onduidelijkheden bestaan. De sector volgt het van nabij op en HSP Vlaanderen houdt je verder op de hoogte. Ook al is het een eerste (kleine) stap naar een laagdrempelige en betaalbare psychologische hulp, het is duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is.

Wie ondertussen nood heeft aan gespecialiseerde begeleiding rond hoogsensitiviteit kan altijd terecht bij ons netwerk van hulpverleners, gespecialiseerd in hoogsensitiviteit.

Bronnen

  • Ik zoek hulp 1/08/2021, Sonja Delbeecke, ‘Hoera voor 11 euro naar de psycholoog, of toch geen hoera’
  • De Tijd 10/08/2021, Peter Van Maldegem, ‘Tarief van 11 euro niet voor elke sessie bij psycholoog’
  • Knack 21/08/2021, Stef Joos, ‘Psychologische begeleiding laat zich moeilijk voorspellen: hoe weet de overheid hoeveel sessies er nodig zijn?'
  • VRT 31/08/2021, Dries Hiroux, ‘Voor 11 euro naar de psycholoog, maar hoe werkt dat in de praktijk?’