Eten in harmonie met jezelf en de natuur

Hooggevoeligen hebben een sterker ontwikkeld zenuwstelsel dan de doorsnee mens. Alle prikkels die op ons inwerken, hebben een grotere invloed op ons lichaam. Vooral voor ons is het dus belangrijk dat we ons een gezonde levensstijl aanmeten.

Naast een carrière als fotomodel en mediafiguur, is Pascale Naessens gepassioneerd door lekkere en gezonde voeding. Met haar kookboeken scheert ze momenteel hoge toppen in de Vlaamse bestsellerslijsten. Al na een week stootte haar ‘Mijn Pure Keuken 2’ menig bekende TV kok van de troon. Een succes dat niemand kon voorspellen, vertelt ze aan de Cocon: “Ik vond moeilijk een uitgeverij die mijn eerste boek wilde publiceren. De zoveelste bekende Vlaming die een kookboek schrijft… De gezonde gerechten en de romantiek die ik eraan verbind, zouden slechts een klein deel van het publiek aanspreken. En kijk, nu ben ik al aan mijn vierde boek toe!”

Terug naar de natuur

Wanneer ik haar vertel over hoogsensitiviteit, reageert Pascale enthousiast: “Tegenwoordig is het haast taboe om iets te voelen, om emoties te tonen. Mensen zijn afgestompt. Je mist zoveel zonder passie in je leven. Passie is gevoel… Emoties toelaten, ook al doet het soms pijn. Een lekkere maaltijd is zoveel meer dan eten alleen. Ik ga steeds op zoek naar de romantiek in voedsel. Het is een vorm van communicatie, met je partner, met je gasten… Je kan onmogelijk lekker koken voor iemand die je niet graag hebt.” Ze is een levensgenieter en een romanticus, dat merk je aan alles. Haar boeken zijn geïllustreerd met prachtige, kleurrijke foto’s, want: “Je kan kleuren voelen.

Ik wil dat mijn lezers door de beelden gestimuleerd en geprikkeld worden, dat ze er letterlijk en figuurlijk van proeven”. Haar recepten zijn lekker, zien er mooi uit, zijn goed voor de lijn, maar ook gezond: “In de Westerse wereld zijn we de connectie met de natuur verloren. We vergeten dat de mens het evolutionaire verleden deelt met plant en dier. Toch is het net daardoor dat ons lichaam zo sterk reageert op wat we eten.

Welvaartsziektes

Nederlandse statistieken tonen aan dat het overgrote deel van de welvaartsziekten verholpen kunnen worden door een gezonde levenswijze. We worden steeds ouder, maar het aantal gezonde jaren krimpt. Pascale vindt dat een menselijk drama: “Jonge veertigers lijden steeds vaker aan welvaartsziektes. Als je weet dat we makkelijk tachtig jaar worden, zijn we dus de helft van ons leven ziek! Type 2 diabetes, hart- en vaatziekten of een hoge bloeddruk kunnen we grotendeels vermijden door onze voeding aan te passen.

Studies hebben aangetoond dat natuurvolkeren niet zo oud worden als wij. Dat is vooral omdat ze niet kunnen terugvallen op goede gezondheidszorgen, maar ze blijven tot aan het einde van hun leven gezond. Ik zie hier mensen van vijftig jaar door het leven strompelen. Het kan ook anders! Het vergt een inspanning, maar door je levensstijl aan te passen, kan je de effecten van een jarenlange roofbouw op je lichaam nog steeds terugdraaien.” Om het helemaal duidelijk te maken, vergelijkt Pascale ons lichaam met een wagen: “Iedereen weet dat het slecht is voor de motor als je minderwaardige brandstoffen gebruikt. Weinig mensen trekken die lijn echter door naar hun lichaam.”

Less is more, ook in de keuken

Borden en schalen met gezonde groenten naast snijplank met mes

Op het menu

Een klassieke Westerse maaltijd bestaat uit aardappelen, groenten en vlees. We eten met z’n allen veel te veel geraffineerde koolhydraten en gemanipuleerde, ongezonde vetten. Bovendien eten we alles door elkaar. Koffiekoeken, witte rijst, pasta… het zijn snelle suikers die ons systeem zwaar belasten. Het gaat niet om dat ene chocoladekoekje, maar om een jarenlange opeenstapeling van foute voeding. Het is meer dan ons lichaam kan verwerken. Pascale spreekt uit ervaring: “Je lichaam krijgt niet genoeg vitaminen en mineralen binnen en je bent nooit echt voldaan. Als ik op die manier zou eten, moest ik de rest van mijn leven diëten en mezelf lekkere dingen ontzeggen om gezond en slank te blijven. Dat houdt niemand vol, daar word je ongelukkig van.”

Voeding zonder voedingswaarde

Het loopt al mis bij de manier waarop ons voedsel ontstaat. Er draait een hele industrie rond tarwe. Het is zodanig gemanipuleerd dat het haast geen voedingswaarde meer heeft. Dieren die ooit in de vrije natuur graasden, worden vetgemest met graan, vissen worden volgepropt met meel. Pascale gaat verder: “Zalm, van nature roze en een bron van gezonde vetten en antioxidanten, wordt nu gekweekt en vetgemest. Daardoor verliest hij zijn kleur, die nadien met chemische rommel gesimuleerd wordt. Daardoor verliest de vis alle gezonde eigenschappen.
We knoeien met de natuur, denken dat we erboven staan. Dat is een foute manier van denken. We moeten dringend terugkeren naar de basis en terug in harmonie met de natuur gaan leven! Want in harmonie met de natuur, is in harmonie met jezelf”. Mijn pure keuken – volop genieten en toch slank. Wanneer je door haar prachtig geïllustreerde boeken bladert, klinkt alles erg logisch.

Eten volgens de evolutietheorie

Maar waar haalt Pascale de kennis? “Ik heb niets uitgevonden”, zegt ze: “Mijn manier van koken is gebaseerd op wetenschappelijke studies en op de evolutietheorie. In mijn boeken keer ik gewoon terug naar onze natuur, naar wie we zijn en hoe het allemaal werkt.” Voor haar recepten baseert Pascale zich op het combinatiedieet. Ze start haar dag met een fruitontbijt met yoghurt en zaden. De rest van de dag staan groenten op het menu, gecombineerd met proteïnen (vlees, vis of kaas) OF koolhydraten (aardappelen, pasta of rijst). Pascale legt uit: “Door op die manier te eten, verloopt de vertering optimaal. Je krijgt meer energie, je voelt je fit en niet zwaar en opgeblazen. Je kan eten tot je voldaan bent, zonder bij te komen.” Je lichaam krijgt alles wat het nodig heeft: vitaminen, mineralen, vezels, gezonde vetten en eiwitten…

Alles wat nodig is om aan celopbouw te doen, en je bloedsuikerspiegel blijft stabiel, waardoor je lichaam letterlijk en figuurlijk veel rustiger is. Je hoeft niet langer calorieën te tellen om slank te blijven. Als je de juiste combinaties maakt, kan je in principe alles eten. In haar manier van koken werkt Pascale met pure ingrediënten, om zo de natuurlijke aroma’s van de producten tot hun recht te laten komen. “Less is more, ook in de keuken”, zegt ze. Het is een kunst om met weinig ingrediënten veel te kunnen doen. De recepten zijn bijzonder lekker, maar toch eenvoudig te bereiden. De natuurlijke en verse producten vind je gewoon in de supermarkt. Zo kan zelfs een beginnende hobbykok op geen tijd een natuurlijke, gezonde en evenwichtige maaltijd op tafel zetten.

Interview | Deduytschaever, L., De Cocon, jaargang 9, editie 54

 

Terug naar uit De Cocon

Abonneren op De Cocon