Andere organisaties

Jongedame in geel shirt aan laptop

Andere organisaties en initiatieven bij wie je terechtkan

Behalve bij HSP Vlaanderen kan je als jongere terecht bij heel wat organisaties, die verschillende initiatieven hebben om jou te helpen. Op WatWat vind je een uitgebreid overzicht van alle plekken waar je terecht kan als je het moeilijk hebt. Er zijn plekken waar je heen kan voor een gesprek en een luisterend oor, organisaties die je helpen met specifieke problemen (bv. mentale gezondheid, faalangst, stress, relaties, eetproblemen, ouders die scheiden, LGBTQ+ …)

Een eerste plek waar je terechtkan is OverKop. Op verschillende plaatsen in Vlaanderen heb je OverKophuizen, waar je altijd kan binnenlopen voor een (anoniem) gesprek, advies of gewoon leuke activiteiten. Je vindt er een luisterend oor, maar kan er ook professionele therapeutische hulp krijgen, zonder diagnoses of labels. Bekijk op hun website www.overkop.be welk OverKophuis zich in jouw buurt bevindt of start een chatgesprek.

Een gelijkaardig initiatief is TEJO: voor jongeren tussen 10 en 20 jaar bieden zij gratis een luisterend oor en geven ze jou advies. In de TEJO-huizen kan je gewoon binnenlopen tijdens de openingsuren, en kan je anoniem om een gesprek vragen, als je dat wil. Neem een kijkje op hun site www.tejo.be om te weten te komen hoe zij jou kunnen helpen. 

Jongeman in rood shirt houdt hand achter oor en kijkt vragend

Als je je gading niet vindt bij OverKop of TEJO is er ook nog het JAC (Jongeren Advies Centrum) in heel wat gemeenten. Ook daar mag je gewoon binnenlopen voor een gesprek, ontmoetingen met anderen, advies en begeleiding (ook over bv. onderdak) en meer. Op hun site www.caw.be/jac vind je meer informatie over wat ze allemaal voor jou kunnen betekenen, en waar je hen kan vinden. Zit je met vragen? Op hun website beantwoorden zij alvast veelgestelde vragen van jongeren, dus misschien zit jouw vraag daar wel tussen.

Misschien heb je wel al eens gehoord van AWEL: ook bij hen kan je terecht voor een gesprek (per mail, bellen of chat) en veel informatie over problemen waar jij en andere jongeren vaak mee worstelen. Neem een kijkje op hun website www.awel.be

Je kan ook altijd gratis en anoniem chatten met een medewerker van Tele-onthaal, die naar jouw verhaal luistert en advies kan geven. Surf naar www.tele-onthaal.be.